In deze blog leggen wij helder uit wat de wettelijke reactietermijn is en waarom het een cruciaal onderdeel is van het proces van BKR-verwijdering. Lees snel verder en ontdek hoe de wettelijke reactietermijn invloed heeft op jouw juridisch traject.
Wat is een wettelijke reactietermijn?
De
wettelijke reactietermijn is een periode waarbinnen een partij, meestal de kredietverstrekker of instantie, verplicht is om te reageren op een verzoek, klacht, bezwaar of juridische stap. Deze termijn is vastgelegd in de wet en zorgt ervoor dat jouw zaak op tijd wordt opgepakt en behandeld.
Toepassing wettelijke reactietermijn in BKR-zaken
Ook bij een juridisch traject ter verwijdering van een negatieve BKR-registratie speelt deze wettelijke reactietermijn een rol.
Bij de volgende juridische trajecten krijg je te maken met de wettelijke reactietermijn:
- Minnelijk, juridisch verzoek ter verwijdering van een BKR-registratie
Wanneer je een formeel verzoek tot verwijdering van de registratie indient bij de kredietverstrekker, is de kredietverstrekker verplicht binnen een bepaalde termijn te reageren.
Alle juridische bezwaarschriften die wij bij CoderingVrij indienen, vallen onder deze reactietermijn en krijgen dus hiermee te maken.
- Kifid-zaken
Als je een klacht indient bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), geldt er ook een reactietermijn voor de betrokken zaken. De looptijden bij een Kifid-procedure kunnen behoorlijk oplopen door deze reactietermijnen. Op onze pagina over het starten van een Kifid-procedure lees je er alles over.
Hoelang is de wettelijke reactietermijn?
Op het moment dat een kredietverstrekker het
juridisch bezwaarschrift ontvangt, gaat de wettelijke reactietermijn in. Volgens de wet heeft de kredietverstrekker
één maand de tijd om te reageren. In principe houdt dit in dat je als consument altijd rekening moet houden dat de reactie op het verzoek, een maand kan duren.
Gelukkig blijkt in de praktijk dat de reactietermijn van één maand niet altijd nodig is voor kredietverstrekkers. In vele gevallen reageren kredietverstrekkers ook eerder dan deze maand en hoef je als consument niet altijd zo lang te wachten op reactie.
Wat als de kredietverstrekker langer doet over de reactie?
Deze reactietermijn is geen harde grens. Daarmee bedoelen wij dat de kredietverstrekker ook langer de tijd mag nemen dan deze maand om te reageren. Dit heeft geen invloed in het
minnelijke traject of op de uitslag van de reactie; of zij positief of negatief reageren op de BKR-verwijdering.
Of een kredietverstrekker wel of niet op tijd heeft gereageerd, is pas van belang op het moment dat het minnelijke traject niet succesvol bleek te zijn – de registratie werd niet verwijderd – en de consument besluit een gerechtelijk traject als vervolg te starten. Kom je er samen met de kredietverstrekker niet uit? Dan kun je er namelijk voor kiezen om een rechter te laten beslissen over de verwijdering van jouw BKR-registratie.
Voordat je naar de rechter gaat, zal gecontroleerd worden of de kredietverstrekker in het minnelijke traject binnen de reactietermijn heeft gereageerd. Dit zit namelijk zo. Heb je een minnelijk traject doorlopen, heb je een termijn van zes weken waarbinnen je kan beslissen gerechtelijke stappen te ondernemen. Na het verstrijken van dit termijn, is dat niet zomaar meer mogelijk.
Heeft de kredietverstrekker nu niet binnen de wettelijke reactietermijn gereageerd op het juridisch bezwaarschrift, maar juist later dan deze maand? Dan geldt de termijn van zes weken waarbinnen je naar de rechter mag niet. Dit houdt in dat je dan ook na deze zes weken, nog kunt besluiten verdere stappen te ondernemen.
Coderingvrij helpt jou graag
Heb jij een negatieve BKR-registratie en wil jij weten hoe de wettelijke reactietermijn invloed heeft op jouw situatie? Bij CoderingVrij staan we voor je klaar om je verder te helpen. Vraag vandaag nog een
vrijblijvend adviesgesprek aan en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen in het verwijderen van jouw BKR-registratie.
Samen zetten wij de eerste stap naar financiële vrijheid!