Welke onderdelen bevat een juridisch verzoek?

Het starten van een juridische procedure kan soms nog wat vragen met zich meebrengen. Want waarom is een juridisch verzoek nodig? Wat staat er nu eigenlijk in een juridisch verzoek? En hoe wordt zo’n verzoek opgesteld? Veel voorkomende – en ook logische – vragen. Hieronder proberen wij op al deze vragen antwoord te geven. 

Wil je liever meteen één van onze juridisch adviseurs spreken voor persoonlijk advies? Neem dan contact op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in.  
    
  • 25 juli 2024

Waarom een juridisch verzoek?

Om te begrijpen waarom een juridisch verzoek moet worden opgesteld, is het eerst belangrijk te weten hoe wordt bepaalt wanneer een negatieve BKR-registratie wordt verwijderd. 

Op het moment dat er een (negatieve) BKR-registratie wordt geplaatst, worden hier niet alleen gegevens van het krediet geregistreerd maar ook persoonsgegevens. Gegevens zoals je naam, geboortedatum en woonadres worden in het BKR opgenomen. Door deze verwerking van persoonsgegevens, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hierop van toepassing. De AVG maakt het mogelijk om bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonlijke gegevens en daarmee ook de zichtbaarheid van jouw BKR-registratie. 

Alleen de kredietverstrekker die jou een BKR-registratie heeft gegeven, kan besluiten deze te verwijderen. Het BKR zelf kan hierover geen beslissing maken, zij zijn enkel de gegevensverwerker maar bepalen niet of en wat er wordt geregistreerd. 

Wanneer een kredietverstrekker ervoor kiest een negatieve BKR-registratie vroegtijdig te verwijderen, moeten zij hiervoor een geldige reden hebben. Een BKR-registratie verwijderen kan niet zomaar. Want ook kredietverstrekkers moeten zich kunnen verantwoorden aan het BKR. Dit moeten zij voor zowel het plaatsen van een BKR-registratie als het verwijderen hiervan. Wanneer het BKR hier vragen over stelt, moet de kredietverstrekker bewijzen kunnen aanleveren waarom zij een registratie hebben geplaatst of hebben besloten deze te verwijderen. 

De beoordeling van een kredietverstrekker of zij een registratie wel of niet verwijderen, gebeurt via de zogenoemde belangenafweging. In de belangenafweging worden de belangen van het behouden van de BKR-registratie, afgewogen tegen de belangen van jou als consument voor de verwijdering van de BKR-registratie. In het juridisch verzoek worden dan ook zoveel mogelijk gegevens beschreven die ervoor kunnen zorgen dat de belangenafweging in jouw voordeel uitvalt! 

Welke onderdelen heeft een juridisch verzoek?

Zoals hierboven beschreven is een juridisch verzoek een belangrijk onderdeel van de gehele juridische procedure. Misschien zelfs wel de meest belangrijke stap van het hele traject! Dit verzoek bevat namelijk alle informatie die een kredietverstrekker nodig heeft om een belangenafweging te kunnen maken. Met de belangenafweging bepalen zij of de negatieve BKR-registratie wel of niet vroegtijdig zal worden verwijderd. 

Een juridisch verzoek bevat naast een juridische grondslag, ook een aantal vaste onderdelen die toegespitst zijn op jouw persoonlijke situatie. Ondanks dat elk juridisch verzoek maatwerk is – ieder verhaal is namelijk uniek - worden de volgende onderdelen altijd meegenomen: 

Het ontstaan van de (negatieve) BKR-registratie
Met dit gedeelte wordt informatie gegeven over hoe het heeft kunnen gebeuren dat er een betaalachterstand is ontstaan die tot de BKR-registratie heeft geleid. Bijvoorbeeld een echtscheiding, een onderneming die failliet ging, het verliezen van een baan enzovoorts. Informatie die beschrijft waarom de betalingen niet volgens afspraak zijn verlopen en de achterstand is kunnen doen ontstaan. 

Maar ook hoe de achterstand uiteindelijk is opgelost en welke stappen je hiervoor hebt genomen. Misschien was er sprake van een betalingsregeling of is de hulp van een incassobureau ingeschakeld. 

Ondanks dat de focus in een juridisch verzoek voornamelijk ligt op de huidige situatie en niet het verleden, is het meenemen van dit stukje geschiedenis wel cruciaal. Het lezen over de situatie waarin een negatieve BKR-registratie is ontstaan kan uitleg bieden aan een kredietverstrekker en eventueel begrip geven voor de toenmalige situatie. 

De huidige financiële situatie
Eén van de doelen van het BKR is het beschermen van consumenten tegen overkreditering (dat je niet meer financiële verplichtingen aangaat dan je daadwerkelijk kunt betalen) en het waarschuwen van kredietverstrekkers tegen mogelijke wanbetalers. 

Het beschrijven van de huidige, stabiel financiële situatie is dan ook belangrijk. Door aan te tonen bij de kredietverstrekker dat je momenteel jouw financiële situatie op orde hebt, laat je zien dat je geen bescherming van het BKR nodig hebt. Je bent immers geen risico voor toekomstige kredietverstrekkers en zult toekomstige leningen volgens afspraak kunnen betalen. 

Belang voor verwijdering van de registratie
Een BKR-registratie heeft een bewaartermijn van vijf jaar na het plaatsen van de einddatum. Dit houdt in dat een BKR-registratie pas automatisch komt te vervallen, vijf jaar na de geplaatste einddatum. Zolang de BKR-registratie zichtbaar is op het BKR-overzicht, kan deze voor (financiële) belemmeringen zorgen. 

Zo kan het bijvoorbeeld lastig worden een hypotheek aan te vragen, een lening te verkrijgen of een leaseovereenkomst af te sluiten. Maar wat nou als dit wel noodzakelijk is voor jou? Dan kun je de bewaartermijn van de negatieve BKR-registratie niet afwachten. Welke reden het ook is, dit is jouw persoonlijke belang voor vroegtijdige verwijdering van de registratie. 
    

Een juridische procedure voer je niet alleen 

Bij CoderingVrij vinden wij het belangrijk om een juridische procedure samen uit te voeren. Ondanks dat de jurist het juridisch verzoek zal opstellen, kan dit niet zonder jouw hulp. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bevat een juridisch verzoek namelijk ook veel persoonlijke informatie. En precies hierbij hebben wij jouw hulp nodig! Het delen van jouw persoonlijke verhaal en aanvullende documenten, is cruciaal om een volledig juridisch verzoek te kunnen opstellen.  


Je krijgt een vaste jurist toegewezen
Om een goede samenwerking te kunnen creëren, krijg je bij de start van het juridisch traject een vaste jurist toegewezen. Eén vast aanspreekpunt die jou meeneemt door de hele procedure, ondersteunt waar nodig en dienst doet als een vertrouwenspersoon om jouw persoonlijke verhaal mee te delen. 

Samen met de jurist verzamel je alle benodigde gegevens en documenten. De jurist zal het juridisch verzoek voor jou opstellen en verzenden naar de kredietverstrekker. Ook wanneer er een reactie ontvangen wordt, zal jouw jurist deze beoordelen en met jou delen. 

Bewijslast is cruciaal 
Zoals hierboven al een paar keer genoemd, is het verzamelen van aanvullende documenten belangrijk voor het juridisch verzoek. De documenten zullen dienen als bewijslast. 

Een voorbeeld: schrijft de jurist in het juridisch verzoek dat jij een maandelijks stabiel inkomen krijgt, zal het toevoegen van loonstroken dit kunnen bewijzen. Op deze manier zal het juridisch verzoek versterkt worden, zodat de kredietverstrekker een goede belangenafweging kan maken. 

Nadat alle benodigde gegevens zijn verzameld, kan de jurist het juridisch verzoek definitief opstellen en verzenden naar de tegenpartij. Vanaf dat moment zal de kredietverstrekker zich buigen over het dossier en een belangenafweging maken. 

Een kredietverstrekker heeft vanaf het moment dat zij het juridisch verzoek hebben ontvangen, een wettelijk reactietermijn van één maand. Dit betekent dat een kredietverstrekker volgens de wet één maand de tijd heeft om te mogen reageren op een juridisch verzoek. 

Laat je adviseren door CoderingVrij

Wil jij onderzoeken of de juristen van CoderingVrij jou kunnen helpen met het uitvoeren van een juridische procedure? Neem contact op met één van onze juridisch adviseurs en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Binnen één gesprek weet jij precies wat de mogelijkheden zijn, wat de kosten zullen worden en hoelang je ongeveer moet rekenen voordat jouw BKR-registratie is verwijderd. 

Wacht niet langer en ervaar ook weer vrijheid zonder coderingen!
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment