Wat is een einddatum?
Wanneer je het BKR-overzicht hebt opgevraagd kan het zijn dat hierop een BKR-registratie zichtbaar is. Dit kan een positieve BKR-registratie zijn of een negatieve BKR-registratie. Een BKR-registratie laat een aantal gegevens zien. Zo staat er vermeld wat voor soort krediet het is, zoals bijvoorbeeld een telefoonabonnement, een roodstand of een lening. Ook wordt vermeld hoe hoog het geleende bedrag is en vanaf welke datum het krediet is aangegaan.
Op het moment dat je een krediet volledig hebt afgelost of je het krediet samen met de kredietverstrekker hebt afgewikkeld, zal de kredietverstrekker ook een einddatum plaatsen. Deze wordt weergegeven op het BKR-overzicht als een zogenoemde ‘werkelijke einddatum’ of een ‘PLA-datum’ wat staat voor praktisch laatste aflossingsdatum. De einddatum laat zien dat het krediet als ware is afgesloten.
Een einddatum zelf aanpassen
Alle gegevens die zichtbaar zijn bij een BKR-registratie worden daar geplaatst door het BKR. Alleen het
BKR kan een registratie plaatsen of wijzigen. Dit doen zij in een eigen systeem wat dat CKI heet en staat voor ‘Centraal Krediet Informatiesysteem’.
Het BKR mag niet op eigen initiatief gegevens plaatsen of wijzigen maar enkel in opdracht van een kredietverstrekker. De kredietverstrekker geeft het BKR-opdracht om bepaalde gegevens te registreren of wijzigingen door te brengen in een bestaande BKR-registratie. Zo ook voor de einddatum. Alleen een kredietverstrekker kan het BKR een seintje geven dat het krediet is afgerond en er een einddatum kan worden geplaatst.
Als consument kun je zelf niets aanpassen aan een BKR-registratie. Je kunt deze enkel inzien via de website van het BKR en het opvragen van jouw
BKR-overzicht. Zie je gegevens staan die niet kloppen zoals bijvoorbeeld een verkeerd bedrag of een verkeerde einddatum? Dan kun je hierover in contact met de kredietverstrekker die de registratie heeft geplaatst. Zij zullen een eventuele wijziging doorgeven aan het BKR. Het is daarom van belang dat je als consument het BKR-overzicht met enige regelmaat blijft controleren. Een onjuiste einddatum kan bijvoorbeeld voor de nodige problemen zorgen.
Hoelang na de einddatum vervalt mijn BKR-registratie?
Een BKR-registratie blijft voor een periode van 5 jaar na de einddatum zichtbaar op het BKR-overzicht. Dit wordt ook wel de bewaartermijn genoemd. Voor deze gehele periode is de BKR-registratie nog zichtbaar op het BKR-overzicht en daarmee ook voor andere kredietverstrekkers of financiële instellingen. Deze partijen zullen de negatieve BKR-registratie zien wanneer je een nieuw krediet wil afsluiten.
Geen vrijheid ondanks de einddatum
Heb je een positieve BKR-registratie? Dan zal de plaatsing van de einddatum ook een echte afsluiter zijn van de BKR-registratie. Ongeacht of deze registratie nog 5 jaar zichtbaar is op het BKR-overzicht, zal deze op geen enkele manier nog (negatieve) invloed hebben op het afsluiten van een nieuw krediet.
Bij een negatieve BKR-registratie ligt dit anders. Heb je een negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht staan, blijft deze ook voor dezelfde periode van 5 jaar zichtbaar na de einddatum. Waar dit niet voor problemen kan zorgen bij een positieve BKR-registratie, is dit bij een negatieve BKR-registratie wel het geval. Niet alleen de BKR-registratie op zichzelf blijft vijf jaar zichtbaar, maar ook de
bijzonderheidscoderingen die hierbij gemeld staan; de codes die de registratie negatief maken.
De afgelopen jaren zijn de richtlijnen voor kredietverstrekkers aangescherpt wanneer het gaat om het mogen verstrekken van een nieuwe lening. Wanneer er sprake is van een negatieve BKR-registratie mogen kredietverstrekkers in de meeste gevallen geen nieuwe lening verstrekken. Een negatieve BKR-registratie zal er dan ook voor zorgen dat je niet alle financiële vrijheid hebt om jouw persoonlijke of zakelijke doelen te behalen. Zelfs al is het krediet afgelost en staat er een einddatum bij de BKR-registratie.
Laat de registratie verwijderen!
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een negatieve BKR-registratie niet alleen tijdens de looptijd van het krediet maar ook nog voor de vijf jaar die volgen na de einddatum voor financiële belemmering zorgen. Een periode die niet in alle gevallen redelijk is. Ook kan dit de nodige problemen met zich meebrengen bij het realiseren van toekomstdromen. Je wilt immers niet minimaal vijf jaar wachten om die droomwoning te kopen of die auto te leasen.
In sommige gevallen is het mogelijk
een negatieve BKR-registratie eerder te verwijderen dan de vastgestelde termijn van 5 jaar na de einddatum. Het aanvechten van een negatieve BKR-registratie is iets wat je zelf kunt doen of kunt overlaten aan een professionele partij. Aan allebei opties zitten
voor- en nadelen.
Wil je weten wat een professionele partij voor jou kan doen? Neem
vrijblijvend contact op met één van onze juridisch adviseurs om jouw persoonlijke situatie door te nemen. Wij beoordelen graag de mogelijkheden en bespreken hoe wij jou kunnen helpen.
Wacht geen vijf jaar met het kopen van die droomwoning of het leasen van die auto, maar ervaar nu vrijheid zonder coderingen!