Waarom krijg ik minder hypotheek met een positieve BKR-registratie?

Krijg je bij de hypotheekaanvraag te horen dat die positieve BKR-registratie ervoor zorgt dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen? Dan kan dit de nodige vragen met zich meebrengen. Want het is toch een positieve BKR-registratie en geen negatieve BKR-registratie op mijn overzicht? Dit zou toch niet voor problemen moeten zorgen? 

Allemaal terechte vragen waar wij in onderstaande tekst meer informatie over zullen geven. Na het lezen van onderstaande blog weet jij precies wat het effect is van een positieve BKR-registratie op jouw hypotheekaanvraag en hoe je kunt zorgen dat je alsnog een maximale hypotheek kunt aanvragen. 

Wil je liever meteen persoonlijk advies? Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze juridisch adviseurs via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 
  • 22 augustus 2024

Wat is een positieve BKR-registratie?

Een positieve BKR-registratie is een informatieve registratie bij het BKR. Op het moment dat je een krediet aangaat van een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand, zal de partij die jou dit krediet verstrekt, dit moeten laten registreren in het systeem van het BKR. Dit zijn kredietverstrekkers verplicht om te doen.

Op het moment dat er een registratie wordt geplaatst in het BKR, is deze enkel informatief bedoelt. Het geeft informatie over wat soort krediet jij hebt afgesloten, bij welke kredietverstrekker, voor welk bedrag en wat de geschatte looptijd van het krediet zal zijn. 

Een positieve BKR-registratie hoeft geen belemmering te zijn om een nieuw krediet te kunnen verkrijgen. Een positieve BKR-registratie laat namelijk zien dat je de eerder afgesloten kredieten zonder problemen hebt kunnen betalen; het geeft dus een positief beeld van jou als kredietnemer! 

Is een positieve BKR-registratie erg?

Een positieve BKR-registratie is niet erg. Dit wil zeggen dat het geen belemmering hoeft te vormen bij het verkrijgen van een nieuw krediet of hypotheek. Zoals hierboven al aangegeven, geeft een positieve BKR-registratie enkel een positief beeld van jou als kredietnemer; namelijk dat jij je financiële verplichtingen nakomt.  

Ontstaan er wel betaalproblemen en/of een betaalachterstand? Dan zal een kredietverstrekker dit ook moeten melden bij het BKR. Deze melding wordt gedaan met een bijzonderheidscodering. Vanaf dat moment, wordt er niet langer gesproken van een positieve BKR-registratie, maar van een negatieve BKR-registratie.  Deze zal wél voor belemmering zorgen bij het aanvragen van een nieuw krediet. 

Waarom heeft een positieve BKR-registratie invloed op mijn hypotheek?

Zoals hierboven beschreven geeft een positieve BKR-registratie enkel informatie over de kredieten die je hebt afgesloten, zowel in het verleden als kredieten die momenteel nog lopen. 

Op het moment dat je een hypotheek gaat aanvragen, zal een hypotheekverstrekker een zogenoemde kredietcheck doen. Een onderdeel van deze kredietcheck is het controleren van jouw BKR-overzicht. Er zal gecontroleerd worden of je een BKR-registratie hebt staan en zo ja, of dit een positieve of een negatieve BKR-registratie is. 

Staat er bij deze controle een positieve BKR-registratie op jouw naam, dan mag een kredietverstrekker jou een hypotheek verstrekken. Is het echter een negatieve BKR-registratie die op jouw overzicht staat? Dan zal een kredietverstrekker in de meeste gevallen geen hypotheek mogen verstrekken. 

Maar waarom geeft een positieve BKR-registratie dan toch nog restricties bij het aanvragen van een hypotheek? Ondanks dat een hypotheekverstrekker jou een hypotheek mag verstrekken met een positieve BKR-registratie, wordt deze registratie meegenomen in de berekening van jouw maximaal te kunnen verkrijgen hypotheek. Hierin zal een onderscheidt worden gemaakt tussen een lopende positieve BKR-registratie en een beëindigde positieve BKR-registratie. 


Een beëindigde positieve BKR-registratie

Heb je een BKR-registratie van een krediet dat je al volledig hebt afgelost? Dan zal de positieve BKR-registratie een zogenoemde einddatum krijgen. Deze einddatum laat zien dat het krediet is beëindigd en alles volgens afspraak is verlopen. 
Heb je een beëindigde positieve BKR-registratie op jouw naam staan? Dan zal dit geen invloed hebben op de hypotheek die je gaat aanvragen. Niet op het verkrijgen van de hypotheek alsook niet op de hoogte van het hypotheekbedrag. 


Een lopende positieve BKR-registratie

Maar heb je een lopende BKR-registratie op jouw overzicht staan? Dan zal dit wel van invloed zijn. 

Een maximaal leenbedrag zal door een hypotheekverstrekker niet alleen worden gebaseerd op jouw inkomen, maar op al jouw financiële verplichtingen. Een lopende positieve BKR-registratie laat zien dat je nog een lening hebt lopen en hiervoor dan ook maandelijks kosten moet betalen. Dit zal worden meegenomen in de berekening van wat jij maandelijks te besteden hebt aan een hypotheek. 

Ondanks dat een positieve BKR-registratie geen belemmering vormt in het verkrijgen van een hypotheek, heeft deze dus wel degelijk invloed op jouw leencapaciteit. Een hypotheekverstrekker zorgt hiermee dat jouw maandelijkse hypotheekkosten niet hoger zijn dan je daadwerkelijk kunt betalen.

Hieronder kun je de vijf meest voorkomende redenen vinden waarom je een minder hoge hypotheek kunt krijgen: 
  1. Je hebt een lopende persoonlijke lening / leaseauto;
  2. Je hebt een lopend telefoonabonnement met toestelkosten;
  3. Je kunt rood staan op de betaalrekening en/of hebt een creditcard;
  4. Je hebt een studieschuld;
  5. Je hebt een lopende (positieve) BKR-registratie

Wat kan ik doen om alsnog een volledige hypotheek te kunnen aanvragen? 

Krijg je een lager hypotheekbedrag door de positieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht? Dan is de enige mogelijkheid om alsnog die volledige hypotheek te verkrijgen, om het lopende krediet af te lossen. Op deze manier heb je geen lopend krediet meer, wat niet meegenomen zal worden in jouw maximale hypotheekberekening. Simpel gezegd, zo heb je maandelijks meer te besteden en kun je een hogere hypotheek betalen. 

Heb je geen positieve BKR-registratie op jouw naam staan die jou in de weg zit bij het aanvragen van een hypotheek, maar een negatieve BKR-registratie? Laat CoderingVrij jou dan helpen bij het aanvechten van deze negatieve BKR-registratie. 

Als juridisch dienstverlener hebben wij al ruim tien jaar ervaring in het voeren van juridische procedures ter verwijdering van (negatieve) BKR-registraties. Met ons team van ervaren specialisten weten wij jou als geen ander te begeleiden en helpen naar die toekomst zonder financiële belemmering!

Voor gratis en vrijblijvend advies kun je contact opnemen met onze juridisch adviseurs via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Aarzel niet en ervaar ook vrijheid zonder coderingen!


Een juridische procedure voer je niet alleen 

Bij CoderingVrij vinden wij het belangrijk om een juridische procedure samen uit te voeren. Ondanks dat de jurist het juridisch verzoek zal opstellen, kan dit niet zonder jouw hulp. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bevat een juridisch verzoek namelijk ook veel persoonlijke informatie. En precies hierbij hebben wij jouw hulp nodig! Het delen van jouw persoonlijke verhaal en aanvullende documenten, is cruciaal om een volledig juridisch verzoek te kunnen opstellen.  


Je krijgt een vaste jurist toegewezen
Om een goede samenwerking te kunnen creëren, krijg je bij de start van het juridisch traject een vaste jurist toegewezen. Eén vast aanspreekpunt die jou meeneemt door de hele procedure, ondersteunt waar nodig en dienst doet als een vertrouwenspersoon om jouw persoonlijke verhaal mee te delen. 

Samen met de jurist verzamel je alle benodigde gegevens en documenten. De jurist zal het juridisch verzoek voor jou opstellen en verzenden naar de kredietverstrekker. Ook wanneer er een reactie ontvangen wordt, zal jouw jurist deze beoordelen en met jou delen. 

Bewijslast is cruciaal 
Zoals hierboven al een paar keer genoemd, is het verzamelen van aanvullende documenten belangrijk voor het juridisch verzoek. De documenten zullen dienen als bewijslast. 

Een voorbeeld: schrijft de jurist in het juridisch verzoek dat jij een maandelijks stabiel inkomen krijgt, zal het toevoegen van loonstroken dit kunnen bewijzen. Op deze manier zal het juridisch verzoek versterkt worden, zodat de kredietverstrekker een goede belangenafweging kan maken. 

Nadat alle benodigde gegevens zijn verzameld, kan de jurist het juridisch verzoek definitief opstellen en verzenden naar de tegenpartij. Vanaf dat moment zal de kredietverstrekker zich buigen over het dossier en een belangenafweging maken. 

Een kredietverstrekker heeft vanaf het moment dat zij het juridisch verzoek hebben ontvangen, een wettelijk reactietermijn van één maand. Dit betekent dat een kredietverstrekker volgens de wet één maand de tijd heeft om te mogen reageren op een juridisch verzoek. 

Laat je adviseren door CoderingVrij

Wil jij onderzoeken of de juristen van CoderingVrij jou kunnen helpen met het uitvoeren van een juridische procedure? Neem contact op met één van onze juridisch adviseurs en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Binnen één gesprek weet jij precies wat de mogelijkheden zijn, wat de kosten zullen worden en hoelang je ongeveer moet rekenen voordat jouw BKR-registratie is verwijderd. 

Wacht niet langer en ervaar ook weer vrijheid zonder coderingen!
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment