Staat een studieschuld in het BKR?

In het BKR worden kredieten geregistreerd van een bedrag hoger dan € 250,- met een looptijd langer dan één maand. Een studieschuld voldoet vaak ook aan deze eisen. Een studieschuld is doorgaans van een hoger bedrag en loopt langer dan één maand. Maar staat deze dan ook in het BKR vermeld? 

In onderstaande blog hopen wij je hierop alle antwoorden te geven alsook advies in het geval van een negatieve BKR-registratie. Wil je liever meteen één van onze juridisch adviseurs spreken voor een persoonlijk en uitgebreid gesprek over jouw situatie? Aarzel dan niet en neem contact op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.
    
  • 21 juni 2024

Is DUO schuld geregistreerd in het BKR?

Om maar meteen een antwoord te geven op deze vraag: een studieschuld staat niet geregistreerd in het BKR. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hoeft een studieschuld niet te laten registreren in het BKR, waardoor er geen registratie ontstaat. 

Wanneer een kredietverstrekker een controle doet op jouw BKR-gegevens, dan zal een studieschuld hier dan ook niet zichtbaar zijn. Een kredietverstrekker kan zonder jouw toestemming en medewerking, de gegevens van DUO niet controleren. 
 

Kan de bank zien of ik een studieschuld heb?

Een bank kan zelf geen gegevens opvragen of controleren bij DUO. Een kredietverstrekker kan enkel gegevens controleren die bij hen intern geregistreerd staan of die gemeld staan in het BKR. De bank kan dus niet zien of jij een studieschuld hebt, wanneer zij zelf een controle uitvoeren. 

Toch vragen kredietverstrekkers vaak gegevens op over een studieschuld. Voor een hypotheekaanvraag zul je bijvoorbeeld zelf gegevens over een eventuele studieschuld moeten aanleveren. In dit soort gevallen is dit zelfs wettelijk verplicht. Ondanks dat een kredietverstrekker dit zelf niet kan inzien, zullen zij hier alsnog inzicht in willen krijgen. Het is dus niet zo, dat je een studieschuld geheim kunt houden bij het aanvragen van een nieuw krediet. Je zult deze gegevens áltijd moeten delen. 

Wat zijn de gevolgen van en studieschuld?

Ondanks dat een studieschuld niet in het BKR gemeld wordt, heeft deze wel degelijk gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek of lening. Ondanks dat de studieschuld geen invloed heeft op de kredietscore, heeft dit wel gevolgen voor jouw financiële gezondheid. 

Een studieschuld is namelijk nog steeds een lening die je moet afbetalen. Dit wordt bij het aanvragen van een nieuwe lening gezien als een bestaande schuld. Een schuld die je moet aflossen en die daarom invloed heeft op jouw financiële vrijheid. 

Een lopende schuld of lening kan ervoor zorgen dat je maandelijks minder financieel besteedbare ruimte hebt. Je hebt immers een extra maandelijkse betaalverplichting. Afhankelijk van je inkomen, dan het dan ook gebeuren dat een studieschuld ervoor zorgt dat je een minder hoog bedrag kunt lenen. Je moet het natuurlijk wel elke maand kúnnen betalen! 

Een studieschuld kan dan ook gevolgen hebben voor jouw maximaal te verkrijgen hypotheek of lening. Het is dan ook verstandig om ook jouw studieschuld mee te nemen in de berekening voordat je een nieuwe hypotheek of lening gaat aanvragen. 

Heb ik een BKR-registratie?

Omdat een studieschuld niet het enige obstakel kan zijn om een gewenste hypotheek of lening te krijgen, is het ook altijd verstandig om jouw BKR-overzicht te controleren.  Het BKR-overzicht vraag je snel en gemakkelijk op binnen drie korte stappen. Je hebt dan binnen een aantal minuten inzicht in jouw persoonlijke gegevens bij het BKR. 

Staat er een BKR-registratie op jouw naam, hoeft dit niet direct een belemmering te zijn voor het verkrijgen van een nieuwe krediet. Je kunt namelijk ook een positieve registratie  hebben! Een positieve registratie laat alleen maar zien dát je een krediet hebt of hebt gehad, zonder dat dit direct voor een afwijzing op een nieuw krediet zorgt. 

Is de positieve registratie nog niet afgerond – dus loopt jouw lening nog?– dan kan dit wel invloed hebben op jouw leencapaciteit. Net als bij een studieschuld, is dit dan een actieve lening die je maandelijks moet terugbetalen. Dit kan ervoor zorgen dat je een minder hoog bedrag kunt lenen. 

Heb je een negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor jouw kredietaanvraag. In de meeste gevallen mag een kredietverstrekker jouw dan geen nieuwe lening of hypotheek verschaffen. Zelfs een nieuw telefoonabonnement kan dan al lastig zijn! 

Advies van CoderingVrij

Heb jij een studieschuld en wil je een grote financiële verplichting aangaan zoals een hypotheek of lening? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur. Geef hierbij openheid van zaken over jouw studieschuld en lever alle gegevens aan die zij bij je opvragen. Op deze manier kunnen zij jou het beste adviseren en weet je zeker dat je geen financiële verplichting aangaat die je niet daadwerkelijk kunt betalen. 

Heb je een (negatieve) BKR-registratie die jou in de weg staat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met CoderingVrij. Met een team van ervaren specialisten helpen wij jou graag verder. Onze juridisch adviseurs staan voor je klaar om via een uitgebreid, vrijblijvend en gratis adviesgesprek  te beoordelen of wij jou kunnen helpen. 

Neem contact op via telefoonnummer: 088-426 3737 of vul het contactformulier in en ervaar ook weer vrijheid zonder coderingen! 
    
Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment