Positieve of negatieve BKR-registratie?

Wanneer je een BKR-registratie nieuw voor je is, hoor je veel verschillende termen. Een positieve BKR-registratie, een negatieve BKR-registratie, een bijzonderheidscodering, een einddatum enzovoorts. Maar wat betekent dit allemaal? En hoe weet je precies wat op jou van toepassing is? 

Hieronder delen wij alle informatie over een positieve BKR-registratie en een negatieve BKR-registratie. Op deze manier weet jij precies welke er op jouw BKR-overzicht staat en of dit voor financiële belemmeringen kan zorgen. 

Wil je direct één van onze juridisch adviseurs spreken voor persoonlijk en vrijblijvend advies? Neem dan contact op via telefoonnummer: 088-426 3767 of vul het  contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
  • 02 oktober 2024

Wat is een positieve BKR-registratie?

Om te weten of jouw BKR-registratie positief of negatief is, is het eerst belangrijk te weten of je überhaupt een BKR-registratie hebt. Om te controleren wat het BKR op jouw naam heeft geregistreerd, kun je jouw BKR-overzicht checken

Het BKR-overzicht kun je simpel, snel en gratis opvragen op de website van het BKR. Na het inloggen met iDin krijg je binnen enkele minuten jouw persoonlijke BKR-overzicht in beeld. Hierop kun je zien welke kredieten er op jouw naam geregistreerd staan en wat de status hiervan is. 

Ook kun je op het BKR-overzicht terugzien of er een positieve of negatieve BKR-registratie geregistreerd staat. 

Wat is een positieve BKR-registratie?

In beginsel is elke registratie in het BKR een positieve BKR-registratie. Op het moment dat er een krediet wordt geregistreerd in het BKR, is dit informatief bedoelt. Dit betekent dat het gegevens laat zien van het krediet alsook van de persoon die het krediet heeft afgesloten. Deze informatieve registratie is een zogenoemde positieve registratie.

Informatie dat wordt geregistreerd in het BKR, zijn onder andere gegevens over de kredietverstrekker, wat voor soort krediet het is, het bedrag van de lening en de start- en geschatte einddatum van het krediet. Maar ook persoonsgegevens zoals naam, adres en geboortedatum. 

Is een positieve BKR-registratie erg?

Een positieve BKR-registratie zorgt in de meeste gevallen niet voor problemen. Een positieve registratie laat namelijk alleen maar zien dat er momenteel een lening loopt of in het verleden is aangegaan. Ook geeft dit juist een goed beeld over de aanvrager, aangezien een positieve registratie laat zien dat de lening zonder betaalachterstanden loopt of is verlopen. 

Staat er een positieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht die nog lopend is? Dan kan dit wel van invloed zijn op jouw leencapaciteit. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat je door deze lopende lening, een minder hoog bedrag kunt lenen. Je moet een nieuwe lening namelijk wel maandelijks kunnen betalen. 
Wanneer er al een lening loopt, zorgt dit voor een financiële last in jouw maandelijkse financiën die zal worden meegerekend bij het aanvragen van een nieuwe lening. 


Heeft een positieve BKR-registratie invloed op mijn hypotheek?

Een positieve BKR-registratie zal het aanvragen van een hypotheek doorgaans niet in de weg zitten. Omdat een positieve BKR-registratie enkel informatief wordt gezien, zal deze het verkrijgen van een hypotheek of ander krediet, niet belemmeren. 

Wel kan een positieve BKR-registratie mogelijk invloed hebben op de hoogte van de hypotheek. Zoals hierboven al beschreven, kan een lopende lening invloed hebben op jouw leencapaciteit. Dit wil zeggen dat je door een lopende lening – een positieve BKR-registratie zonder einddatum – een minder hoge hypotheek zou kunnen verkrijgen. 


Een lopende positieve BKR-registratie

Maar heb je een lopende BKR-registratie op jouw overzicht staan? Dan zal dit wel van invloed zijn. 

Een maximaal leenbedrag zal door een hypotheekverstrekker niet alleen worden gebaseerd op jouw inkomen, maar op al jouw financiële verplichtingen. Een lopende positieve BKR-registratie laat zien dat je nog een lening hebt lopen en hiervoor dan ook maandelijks kosten moet betalen. Dit zal worden meegenomen in de berekening van wat jij maandelijks te besteden hebt aan een hypotheek. 

Ondanks dat een positieve BKR-registratie geen belemmering vormt in het verkrijgen van een hypotheek, heeft deze dus wel degelijk invloed op jouw leencapaciteit. Een hypotheekverstrekker zorgt hiermee dat jouw maandelijkse hypotheekkosten niet hoger zijn dan je daadwerkelijk kunt betalen.

Hieronder kun je de vijf meest voorkomende redenen vinden waarom je een minder hoge hypotheek kunt krijgen: 
  1. Je hebt een lopende persoonlijke lening / leaseauto;
  2. Je hebt een lopend telefoonabonnement met toestelkosten;
  3. Je kunt rood staan op de betaalrekening en/of hebt een creditcard;
  4. Je hebt een studieschuld;
  5. Je hebt een lopende (positieve) BKR-registratie

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Ontstaat er een achterstand van twee maanden of langer op een geregistreerd krediet, dan zal een kredietverstrekker verplicht zijn dit te melden. Deze melding zullen zij moeten doen bij het BKR. De melding zal bestaan uit het plaatsen van een bijzonderheidscode. Er zijn in totaal zeven verschillende bijzonderheidscoderingen met allen een eigen betekenis en zwaarte. Afhankelijk van de situatie, zullen er één of meerdere bijzonderheidscoderingen worden geplaatst bij de BKR-registratie.

Vanaf het moment dat er een bijzonderheidscode geplaatst is bij een BKR-registratie, veranderd de BKR-registratie van een positieve BKR-registratie naar een negatieve BKR-registratie.

Wat is de invloed van een negatieve BKR-registratie?
Een negatieve BKR-registratie heeft een flinke invloed op het aanvragen van een nieuw krediet. Een negatieve BKR-registratie laat namelijk aan toekomstige kredietverstrekkers zien dat er in het verleden problemen zijn geweest met het nakomen van een betaalverplichting. Dit is een negatief signaal en vormt daarmee een risico voor een toekomstige kredietverstrekker. Zij willen immers geen krediet verstrekken dat niet betaalt wordt en/of kan worden. 

Ook regelgeving voor kredietverstrekkers maakt dat er in de meeste gevallen niet eens een krediet verstrekt mág worden aan kredietaanvragers met een negatieve BKR-registratie. 
Een negatieve BKR-registratie heeft daarmee een flink, negatieve invloed op de mogelijkheid tot het verkrijgen van een nieuwe lening, van het aanvragen van een simpel telefoonabonnement tot het aanvragen van een hypotheek. 

Wat is de ergste BKR-registratie?
Wanneer er een bijzonderheidscode wordt geplaatst bij een BKR-registratie, wordt deze negatief. Daarmee zijn alle bijzonderheidscodes een belemmering en wil je deze vermijden. In beginsel is dus elke bijzonderheidscode ‘erg’ en zal deze een belemmering vormen. 
Er zijn zeven verschillende bijzonderheidscodes met allemaal een eigen betekenis en zwaarte. Voor een kredietverstrekker zijn in de meeste gevallen een bijzonderheidscode 2  en bijzonderheidscode 3 de meest belemmerende. 

Het aanvechten van een positieve of negatieve BKR-registratie

Staat er een positieve of negatieve BKR-registratie op jouw BKR-overzicht en ervaar je hier belemmering van? Laat CoderingVrij je helpen met het aanvechten van jouw registratie. Door het verwijderen van jouw registratie, zul je hier geen belemmering meer van ervaren bij het aanvragen van een nieuw krediet. 

Het aanvechten van een BKR-registratie verloopt via een juridische procedure.  Als juridisch dienstverlener met ruim tien jaar ervaring, weet CoderingVrij als geen ander hoe dit traject in zijn werk gaat. Met een team van gespecialiseerde juristen voeren zij samen met jou het traject uit zodat jij ook weer vrijheid kunt ervaren zonder coderingen!

Wil je weten of CoderingVrij jou kan helpen? Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek via telefoonnummer: 088-426 37347 of vul het contactformulier  in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Laat nu jouw negatieve BKR-registratie verwijderen!
Copyrights © 2024 All Rights Reserved by CoderingVrij - Website gemaakt door WebSentiment